(Siste)

Holder du det rent hjemme, blir også livskvaliteten, trivselen og helsen bedre. Du må bare sørge for å lufte regelmessig.

Plagene blir verre

Det er godt dokumentert at dårlig inneklima kan forverre plagene hos personer med astma og allergi. Forekomsten av disse sykdommene øker, og forskning viser at årsakene til økningen i stadig sterkere grad kan knyttes til miljøfaktorer utendørs og innendørs, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

– Inneklima er noe som angår oss alle, og et dårlig inneklima kan bringe med seg mye ubehag og helseplager. Ikke minst for de som sliter med astma, allergi eller overfølsomhet. Helseplagene kan bli betydelig verre om man i tillegg har mugg eller sopp i hus, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

De fleste som tar kontakt med forsikringsselskapets bolighjelp, har også spørsmål forbundet med fukt, råte og mugg. Det viser en fersk undersøkelse.

Skadedyr inne

– I vinterhalvåret trekker vi inn i hus, og det samme gjelder dessverre skadedyr som mus og rotter, sier Brandeggen.

Forekomsten av sopp og mugg inne i bolighus øker gjerne i vinterhalvåret.

– Studier viser at det å oppholde seg i en fukt- og muggsoppskadet bygning over tid, gir økt risiko for å utvikle astma. Det kan føre til flere og verre luftveisinfeksjoner, hoste og piping i brystet, forteller Brandeggen. (ANB)

Dette bør du gjøre

1. Luft ut, gjerne to ganger daglig i 15 minutter. Det holder ikke å åpne ett vindu, du må åpne vinduer i alle ender av huset. Da øker luftfuktigheten og temperaturen senkes, og det fører til at virvlende støv blir tyngre og legger seg ned på gulvet. I tillegg til å bruke avtrekksvifte, bør du også ha åpent vindu når du lager mat for å unngå vanndamp og gass.

2. Hold en jevn innendørs temperatur i alle rom på 21 grader. Ikke skru av varme i rom du ikke bruker, det som kan skje er at overflatene blir kalde og skaper kondens i kombinasjon med fukt. Vannet som oppstår kan fort føre til mugg. Spesielt viktig er det å ha en temperatur på 18-21 grader på soverommet.

3. Unngå å henge tøy til tørk innendørs hvis mulig. Vanndamp er noe av det verste for klimaet hjemme hos deg. Fukten kan føre til muggsopp, som er hovedbekymringen når det kommer til inneklima, og kan forsterke astma- og luftveisplager. Dersom du må henge tøy til tørk innendørs, anbefales det å gjøre dette på et bad med avtrekksvifte.

4. Unngå å ha store møbler direkte opp mot kalde yttervegger. Der kald og varm luft møtes bør det være luftig og god luftsirkulasjon. Ellers vil det dannes kondens, som etter hvert kan utvikle seg til muggsopp. Vi anbefaler minst 5-10 cm klaring mellom møbler og kalde yttervegger.

Kilde: Tryg Forsikring