– Nå må du teste røykvarsleren

I dag er det 1. desember og det betyr at batteriet i røykvarsleren må skiftes igjen.

I dag er det 1. desember og det betyr at batteriet i røykvarsleren må skiftes igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mange nordmenn frykter at de ikke vil våkne av røykvarsleren dersom det begynner å brenne om natta.

DEL

(Romerikes Blad) En ny undersøkelse viser at én av fire ikke er trygg på at alle i huset vil våkne selv om røykvarsleren virker som den skal.

Undersøkelsen fra TNS Gallup er utført i forbindelse med Brannvernuka 2014.

Test røykvarsleren

– Det er bare på én måte man kan finne ut om man vil våkne av røykvarslerne. Man må rett og slett prøve. Gå inn på hvert soverom etter tur, lukk døren, og få noen til å trykke inn testknappen på røykvarsleren utenfor, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Så langt i år har 38 mennesker omkommet i brann, seks færre enn på samme tid i fjor, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Høy risiko

En gjennomgang av alle dødsbranner i perioden 1986-2009, viser at flest branner som ender med dødsfall oppstår på tidspunkter da de fleste av oss sover. Det er en økende tendens fra midnatt opp mot en topp mellom klokka 04 og 05, og risikoen er markant høyere helt fram til klokka 07.

– Dette forteller hvor viktig røykvarsleren er som «vekkerklokke» hvis det skulle begynne å brenne. Røyk og usynlige, giftige branngasser kan sette et menneske ut av spill i løpet av noen få åndedrag. Tidlig varsling redder liv, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Derfor er det svært viktig å teste batteriet i røykvarsleren med jevne mellomrom.

Undersøkelsen er utfort av TNS Gallup for Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring og DSB.

(ANB-NTB)

Artikkeltags