Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gå i denne brannfella

Artikkelen er over 5 år gammel

Unngå å koke poteter og lade Teslaen samtidig!

(Siste)

Elektrisk utstyr kan i seg selv føre til brann ved at det brukes feil eller overopphetes. Når det elektriske anlegget blir overbelastet, er også sjansen for brann virkelig stor.

– Bortimot halvparten av norske boliger har elektriske anlegg som er 15 år eller eldre. Hvis det er tilfellet der du bor, leker du med ilden hvis du bruker for mange elektriske gjenstander samtidig. Oppvarming, matlaging, TV-titting og ladning av el-bil samtidig er nok til å overbelaste de fleste eldre elektriske anlegg, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus.

Elbil-felle

Myrland ser altfor ofte at folk lesser på med apparater og utsyr som tyner det elektriske anlegget. Overbelastning øker faren for kortslutning, lysbue, gnist og senskade etter overspenning.

Nå i vinterhalvåret er boliger ekstra utsatt for branner av elektrisk årsak. Oppvarming, i tillegg til den daglige strømbruken, kan fort føre til at det går galt.

– Nå som stadig flere har el-bil som de lader hjemme, er det enda større sjanse for at ditt elektriske anlegg blir overbelastet. El-bilen kan være en brannfelle, advarer Myrland.

Millionerstatning

Ifølge Verdens Helseorganisasjon er Norge blant landene i Europa med flest dødsfall som følge av brann i forhold til befolkningstallet. Blant disse er elektriske branner godt representert.

Norsk brannvernforening melder at rundt 25 personer årlig mister livet i branner av elektrisk årsak. I 2015 utbetalte norske forsikringsselskaper over 570 millioner i erstatning for skader forbundet med disse brannene.

– Alle som ikke vet hvor gammelt det elektriske anlegget er, eller har latt det stått i over åtte år uten å se etter, bør få det sjekket, sier Myrland. (ANB)

Slik unngår du brann

  • Sett på timer når du bruker komfyren og ha alltid oppsyn under matlaging. Tørrkoking er en av de vanligste brannårsakene.
  • Sett så få artikler som mulig på standby eller til ladning. Overoppheting av ladere eller kontakter kan fort føre til brann.
  • Unngå å lade telefon, laptop og liknende om natten. Det gjelder spesielt ladning i sofa og seng, siden de varme laderne og elektriske artiklene da er i direkte kontakt med lett antennelige materialer.
  • Ikke bruk lyspærer som er sterkere enn lampen er godkjent for.
  • Trekk ut ledningen til vannkoker, kaffetrakter, hårføner, brødrister og andre lignende apparater når de ikke er i bruk.
  • La være å vaske og tromle klær om natten og når du ikke er hjemme.
  • Stikkontakter som er tilgjengelige for barn bør sikres med plugger og ideelt sett byttes ut med stikkontakter med innebygget barnesikring.
  • Hold gardiner og tøy unna ovner og radiatorer.
  • Unngå koblingsklyser og lange skjøteledninger.

 

Kommentarer til denne saken