Vill ve(k)st i boligmarkedet

Boligprisene i Oslo har økt med 22 prosent det siste året. På landsbasis har de steget nærmere 12 prosent.

Boligprisene i Oslo har økt med 22 prosent det siste året. På landsbasis har de steget nærmere 12 prosent. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det siste året har prisene økt 22 prosent i Oslo mot 11,6 prosent på landsbasis.

DEL

(Siste) Boligprisene har økt hele 22 prosent i Oslo det siste året, og veksten ser bare ut til å fortsette. Økt skatt på sekundærbolig vil ha lite effekt, mener Eiendom Norge.

Boligmarkedet i hovedstaden er usunt. Aldri før har tilbudet av boliger vært så ekstremt lavt og prisveksten så sterk som det siste året, viste novembertallene som Eiendom Norge la fram mandag.

Det siste året har prisene økte 22 prosent i Oslo mot 11,6 prosent nasjonalt. November er normalt en måned hvor prisene faller, men i Oslo har de økt med 1,2 prosent, noe som bidrar sterkt til å gi en nasjonal sesongjustert økning på 0,8 prosent.

– Det er å regne som en veldig sterk vekst i prisene for denne tiden av året, fastslo direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Ved siden av Oslo stiger boligprisene mest i Asker med en oppgang på henholdsvis 0,7 prosent. Svakest prisutvikling hadde Hamar og Haugesund med et fall på 1,3 og 1,2 prosent.

For få leiligheter

Oslos hovedproblem er først og fremst en stor mangel på boliger til salgs.

Sammenlignet med i fjor har hovedstaden nå 32 prosent færre boliger til salgs.

– Det er en ekstremt lav tilbudsside. Det er ikke rart det er press i Oslo når tilbudsprisen er så lav som den er der nå, understreket Dreyer, som sier mangelen på boliger gjør at det kan forventes ytterligere prisoppgang på starten av 2017.

Christian V. Dreyer.

Christian V. Dreyer. Foto:

Dreyer kom med en sterk oppfordring til Oslos politikere om å gjennomføre grepene som et boligprisutvalg nylig la fram, hvor det blant annet anbefales å senke kravene til leilighetsstørrelse, parkering og uteareal i Oslo sentrum.

– Da kan det bli litt mer fart i tilbudssiden, som vi trenger for å balansere hovedstadens boligmarked, uttalte Dreyer.

På landsbasis er tilbudet av boliger 17,5 prosent, det laveste siden 2003.

Pappa betaler

Økt beskatning av sekundærboliger ble et av resultatene av budsjettforliket mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre i helgen. Partiene har blitt enige om å senke verdsettingsrabatten fra 20 prosent til 10 prosent av anslått markedsverdi.

Dreyer har lite tro på at tiltaket vil avhjelpe prispresset i Oslo.

Det er ikke tvil om at sekundærboligkjøperne i bruktmarkedet har økt mye og har bidratt til prispresset.

Christian V. Dreyer, direktør i Eiendom Norge

– Investorene i Oslo opplever fremdeles at det er gunstig å investere i boligmarkedet og har forventning om fremtidig vekst. Derfor vil det neppe ha effekt på kort sikt, sier Dreyer til NTB.

Han sier meglerne melder om at andelen sekundærboligkjøpere i Oslo har økt betydelig i året som har gått.

– Vi merker det på våre visninger av særlig sentrumsnære leiligheter at det er en stor økning av interessenter som ikke kommer til å bo der. Dette inkluderer mange foreldre som kjøper leilighet til sine barn. Det er ikke tvil om at sekundærboligkjøperne i bruktmarkedet har økt mye og har bidratt til prispresset, sier Dreyer.

Stavanger friskner til

2016-tallene viser nå at det går rette veien for Stavanger-regionen, som har slitt tungt de siste årene. I november var det 49 prosent færre boliger til salgs i Stavanger enn samme tidspunkt i fjor, noe som viser at det er mulig å få solgt boliger igjen i byen.

– Etter sommeren har det vært et stadig bedre boligmarkedet i Rogaland, da spesielt i Stavanger og Sandnes. Den positive trenden fortsatte i november, og det er grunn til å være moderat optimist når det gjelder prisutviklingen i disse byene til neste år, sa Dreyer. (ANB-NTB)

Fakta om boligprisene i november:

  • Boligprisene steg med 0,1 prosent i november. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,8 prosent.
  • Prisene er nå 11,6 prosent høyere enn for tolv måneder siden. I Oslo har prisene økt med 22 prosent på tolv måneder.
  • Det ble solgt 6.949 bruktboliger i november, en økning på 1,1 prosent sammenlignet med november i fjor. Hittil i år er det solgt 83.142 boliger, 29 prosent færre enn samme periode i fjor.
  • Boligprisene falt i november i store deler av landet, noe som er normalt for måneden, men steg i Oslo og Akershus.
  • Den sterkeste prisutviklingen hadde Oslo og Asker med henholdsvis 1,3 og 0,7 prosent. Svakest prisutvikling hadde Hamar og Haugesund med en nedgang på henholdsvis 1,3 og 1,2 prosent.
  • Det tok i snitt 36 dager å få solgt en bolig på landsbasis. Kortest tid tok det i Oslo med 12 dager, lengst tid i Kristiansand med 81 dager(Kilde: Eiendom Norge. Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn. no) (ANB-NTB)

Artikkeltags