(Siste)

Men det er ganske enkelt å unngå de utrivelige overraskelsene både hjemme og på hytta.

– Det er mange årsaker til fukt. Bruk av bad, kjøkken, vaskemaskiner, tørketromler og andre dagligdagse gjøremål er vanlige grunner til at det blir fukt i hjemmet, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Hun opplyser at en gjennomsnittsfamilie med to voksne og to barn produserer rundt 15 liter vanndamp hver eneste dag. Dette kan, om vi ikke passer på, føre til fukt, kondens og mugg.

– I tillegg trives blant annet husstøvmidd godt i fuktige miljøer, forklarer Løvaas.

Fukt er et vanlig problem, og det er noen rom i boligen som er særlig utsatt.

– Dette gjelder spesielt rom som ligger under bakken. I kjellere i hus og rekkehus av litt eldre type kan det særlig være antydning til fukt. Det kan blant annet gi problemer i form av sopp- og muggdannelser, sier Levi Hansen hos Henkel til ifi.no.

I tillegg er det visse steder der fukt kan bli et større problem om vinteren.

– Lukkede rom, som soverom og barnerom, kan være spesielt utsatt på vinterstid, fordi det blir lite sirkulasjon av luft der, forklarer Hansen.

For å få bukt med fuktproblemet er det heldigvis ikke mye som skal til.

– Fuktfjernere kan plasseres diskret nesten overalt i boligen – for eksempel under sengen, i kjelleren eller i garasjen. De er enkle i bruk og trenger ikke strøm, så det er fullt mulig å ha fuktslukere på hytta, i campingvognen og i båten. Dette er plasser der det ofte er en del fuktighet, uttaler Inger Løvaas.

Fuktslukere eller fuktfjernere er enkle beholdere med en tablett eller pose som trekker til seg fukt som er i rommet. De oppbevarer vannet i lengre tid, før du kan helle det ut og sette inn en ny tablett eller pose.

(ANB)