(Siste)

Hvis du går med maleplaner for det innvendige panelet, bør dette utføres så snart som mulig. Nå er nemlig den perfekte tiden for å male panel.

– Det kalde og tørre vinterværet er et perfekt utgangspunkt for jobben, sier John Morten Åvik, malermester og distriktssjef hos Beckers. Kald og tørr luft ute og kunstig oppvarming inne, gjør luften i boligen tørr.

– I januar, februar og begynnelsen av mars er luftfuktigheten inne på sitt laveste. Det betyr også at treverket er på sitt tørreste. Og når det er tørt, trekker det seg sammen, og du får behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker ved høyere fuktinnhold. Da er sjansen minst for at det vil komme stygge krympesprekker senere, forklarer Åvik.

Hans råd til de som skal male panelet er å gjøre en enkel vurdering av underlaget først, slik at du er sikker på at forholdene er ideelle.

– Gjør en stikkprøve med en fuktmåler for å være på den sikre siden. Treverket bør ideelt ha en fuktighet på ca 12-14 prosent når du skal male, litt avhengig av type treverk, sier han tilifi.no.

Hvis du utsetter malejobben til våren eller sommeren, når luftfuktigheten er høy, risikerer du å sitte igjen med synlige krympesprekker.

– Om sommeren utvides treverket inne. Hvis du maler panelet da, vil malingen sprekke opp igjen når været blir kaldere og treverket krymper. Da vil du få områder med bart treverk. Derfor bør du utnytte den tørre luften nå til å male, forklarer Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger.

Saken fortsetter under bildet.

Framgangsmåten for å male panel varierer noe, avhengig av om det er nytt eller tidligere malt panel. Særlig med nytt panel er det viktig å huske på kvistgrunningen.

– Sørg for at treverket er tørt og rent. Deretter bruker du en kvistgrunn, slik at du ikke får synlige kvister gjennom malingen. Det er særlig viktig hvis det er furupanel, sier Fridheim.

Også hvis panelet er malt fra før, bør du gå over med kvistgrunn der du ser flekker fra kvister gjennom den gamle malingen.

– Ta deg tid til å sparkle store hull og spikerhull med en fyller, og gå over og tett sprekker og glipper mellom list og panel med en multisealer. Det er litt ekstra jobb, men du vil få et mye bedre resultat, forklarer Fridheim.

Etter at treverket er rent, kvistene er sperret og hullene er tettet, er det tid for grunning.

– Bruk en sperregrunning for å sikre deg maksimalt mot gjennomslag. La den tørke så lenge det er oppgitt på boksen. Da får den funksjonen den skal ha. Mal deretter to strøk med en god akrylmaling i ønsket glans. Jeg liker personlig å påføre med rull og bruke en fordriver etterpå. Da får jeg på riktig mengde maling, og resultatet blir veldig bra, avslutter Åvik. (ANB)