(Siste)

Mange hus står tomme i påskeferien, og det kan gi gode arbeidsforhold for innbruddstyver.

Endevendt hus

Etter noen år hvor antallet boliginnbrudd har vært nedadgående, var det i 2015 et overraskende og uheldig oppsving igjen, viser politiets statistikker.

– Det er dessverre altfor mange som opplever å komme hjem fra påskeferie til et endevendt hus. Vi oppfordrer derfor alle som skal bort i ferien å gjøre det de kan for å få huset til å se bebodd ut. Samtidig bør du installere husalarm. Da er sjansen for innbrudd langt mindre, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Skremmer tyvene

– Det er sjelden innbrudd i boliger med montert alarmsystem. Innbruddstyver unngår som regel hus med alarmmerking, ifølge Batta.

– Dersom tyvene ignorerer merkingen, er de nye systemene ofte så gode at alarmen skremmer tyvene unna før de rekker å ta med seg noe.

Det er sjelden innbrudd i boliger med montert alarmsystem.

Peter Batta, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund

 

– I tillegg tar de beste systemene bilder av innbruddstyven samt varsler vektere som kommer til stedet. På den måten får man optimal beskyttelse av hjemmet, mener Peter Batta. (ANB)

Ti tips fra Huseiernes Landsforbund

1. Sosiale medier

Å dele ferieopplevelser har blitt veldig vanlig på sosiale medier, men det kan være lurt å være litt forsiktig med hva man skriver. Unngå å skrive når du reiser, når du kommer hjem og at huset står tomt.

2. Få det til å se ut som om du er hjemme

Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se ubebodd ut.

3. Tom postkasse og full søppeldunk

Be en nabo eller bekjent å ta inn posten for deg eller få Posten til å oppbevare den. Be naboen kaste litt søppel i dunken din og å hjelpe deg med å måke oppkjørselen.

4. Tenk på brannfaren

Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, DVD, datamaskin osv. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral, kan bidra til å minske skadene dersom det begynner å brenne. 

5. Alarm

Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral.

6. Lys og lyd

En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme.

7. Steng vannet

Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene.

8. God lås

Den vanligste veien inn og ut for en tyv er gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk.

9. Dokumenter verdisakene dine

Fotografer og merk verdisakene dine.

10. Gode naboer

En av de absolutt beste løsningene for å minimere risikoen for skader og innbrudd, er gode naboer som ser etter huset med jevne mellomrom.