Gå til sidens hovedinnhold

Her er fargene som gjør deg uthvilt

Artikkelen er over 4 år gammel

Ekspertene avslører hvilke farger de har valgt til sine soverom.

(Siste)

Vi vil at soverommet skal gi oss ro og hvile, og når vi våkner skal vi være helt uthvilt. Fargevalg i rom påvirker sjel og sinn. Derfor gjelder det å velge riktig når soverommet skal fargelegges. Vi har spurt ekspertene fra tapet- og malingsbransjen om deres egne valg hjemme.

Mørkebrune vegger

Birgit Torkildsby fra tapetprodusenten Borge er opptatt av helhet, harmoni og hotellfølelse når hun går til sengs.

– Derfor har jeg valgt et mørkebrunt stråtapet på alle veggene, som luner rommet både i form av sin farge og materiale. Taket er malt i en litt lysere nyanse av veggfargen – altså en ganske mørk beige – også for ro og helhet, sier hun.

Hotellfølelsen
Torkildsby forteller at den ene veggen er dekket av skap som har mørkegrønne gardiner fra tak til gulv istedenfor skapdører.

– Det er for å skape helhet og ro, samt for romklang. Gulvet har et antrasittgrått vegg-til-vegg-teppe for lunhet og hotellfølelse. Og vinduene har selvsagt mørkleggende gardiner. Og vi sover veldig godt i dette rommet, forteller hun til ifi.no.

Sover godt med blått
Julie Auråker hos Flügger holder i disse dager på å pusse opp sitt soverom. Hun har planen klar.

– Foreløpig har vi malt en vegg i en dyp og mørk blåfarge. Den fargen skaper en behagelig stemning i rommet. Den gir «sovefølelsen», sier hun.

Julies drømmesoverom inneholder en stor seng, lekre gardiner og et hav av puter.

– Jeg vil hoppe opp i sengen og drukne i puter og pledd. Planen er å male resten av rommet i mørke og behagelige farger, sier hun.

Leker med mørke farger
Gro Welle-Watne i Tapethuset er enig med Auråker. Hun mener det ideelle soverommet inneholder farger som mørk blå, blågrønn og enkelte brunfarger.

– Soverommet er et rom man skal sove i, så her er det rommet der man virkelig kan boltre seg i de mørke fargene, sier hun.

Handler om trivsel
Bjørn Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter. Han tror fargene på veggen handler mer om trivsel enn om direkte søvnpåvirkning.

– Men jeg ville ikke valgt farger som irriterer. Skrikende og sterke farger vil kanskje kunne virke forstyrrende, men samtidig lukker man jo øynene når man skal sove, sier han. (ANB)

Kommentarer til denne saken