(Siste)

Det er meldt store snømengder flere steder de nærmeste dagene, og det fører til at snøen allerede nå vil ligge farlig tung på mange hyttetak.

– Mange tonn med snø kan gi store skader på hele konstruksjonen til familiehytta, sier skadesjef Yngve A. Høvig i Frende Forsikring.

Tung snø og skader etter snøpress koster norske hytteeiere og forsikringsselskaper mange millioner kroner hvert eneste år. De siste tre årene har hver slik skade i gjennomsnitt kostet 50.000 kroner, viser analyser fra Frende.

– Allerede når snømengden nærmer seg en halv meter må du være oppmerksom, mener Høvig.

Gjør unna litt på den ene siden før du begynner på den andre. Så går du fram og tilbake.

Yngve A. Høvig, skadesjef i Frende Forsikring

Hyttetaket bør måkes jevnlig gjennom vinteren. Snøen blir fort mange tonn tung når den pakker seg på taket. Mildvær og regn kan gjøre situasjonen enda verre.

– Med tung snø risikerer du at konstruksjonen gir etter. Vi har flere eksempler på at hele bygningen kollapser, men mange av skadene ser vi på takutstikk og overbygg, sier Yngve Høvig.

Han forteller også om skader på terrasser som ikke er dimensjonert for at store snømengder raser eller måkes fra tak.

Men hvordan skal vi egentlig måke hyttetaket?

– Ved store snømengder er det viktig å måke jevnt. Derfor bør du ikke måke den ene siden av taket ferdig først. Gjør unna litt på den ene siden før du begynner på den andre. Så går du fram og tilbake. Skjev belastning på taket kan være enda verre enn jevn, tung belastning, påpeker Høvig.

– Du bør også passe på hvor du kaster snøen. Ikke skyv det utfor kanten så det pakker seg foran vinduer, for eksempel. Pass også på at du ikke kaster store mengder snø ned på andre bygningsdeler som kan ta skade. Og husk å la det ligge igjen et lite lag med snø på taket, slik at du ikke skader taktekkingen, undestreker Yngve A. Høvig.

(ANB)