(Siste)

Fukt- og råteskader har nemlig aldri vært så omfattende på norske hytter som nå.

Store skader

Stadig flere står i fare for å oppleve fuktskader på hytta. Klimaendringer har ført til mer nedbør,

varmere temperaturer og høyere luftfuktighet. Det fører til at fuktskader oppstår hyppigere og i områder der fukt aldri har vært et problem tidligere.

– Mange er flinke til å vedlikeholde hyttene sine, men er ikke alltid oppmerksomme på utfordringene med fuktdannelse. Fukt kan gi store skader på bygningen, samt dårlig inneklima, og det kan være helsefarlig, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus.

Grunnmur og kledning er Flersenterkommune, en god idé? to av områdene hvor det oftest oppstår fukt- og råteskader. Ifølge Finans Norge stod fukt- og vannskader på private boliger alene for forsikringsutbetalinger på over 200 millioner i 2014.

Årlig sjekk

De fleste hytter er lokalisert på værutsatte områder ved havet eller på fjellet. I tillegg er mange hytter bare i bruk deler av året. Det gjør hytter langt mer Retten til egne meninger utsatt for fukt- og råteskader enn helårsboliger. Foreldre elsker disse brødene

– Det er viktig å sjekke om det har oppstått skader på kledning og grunnmur hvert eneste år. Da kan du hindre at en eventuell skade utvikler seg. Følgeskader kan fort mangedoble kostnadene, sier Myrland.

Mest utsatt

Hvis hytta di er av eldre årgang, bør du følge ekstra nøye med.

– Det er vesentlig større sjanse for fuktskader på hytter som er bygget før 1960. Byggeteknikkene er bedre og mer avanserte i dag. Mye har skjedd bare de siste ti årene. Eldre hytter er derfor mer sårbare for skader, sier Myrland.

Dette må du sjekke

Her er Myrlands råd til hvordan du kan oppdage fukt i grunnmur og kledning:

1. Se etter fuktgjennomslag eller misfarging i på grunnmur form av mugg eller brune skjolder. Fukt fører til puss- og malingsavskalling, frostsprengning, algevekst og saltutslag. Fuktskader i grunnmur skyldes som oftest dårlig drenering.

2. Se ekstra nøye på nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Som oftest må du åpne husveggen for å se om det har oppstått fuktskader. Et godt alternativ er å kontakte en takstmann. Hvis kledningen har blitt mørk og flekkvis grønn, kan det være et tegn på at soppsporer prøver å etablere seg.

3. Unngå at busker, trær og gress er for nær husveggen. Dette øker faren for soppangrep og fuktdannelse. Fukt i kledning er ofte vanskeligere å oppdage enn fukt i grunnmur.