(Siste)

Hele 80 prosent av befolkningen har stearinlys som kriseberedskap hjemme om strømmen skulle forsvinne over noen dager på vinteren. Men tilgang på fyringsved, kontanter og radio med batterier er det verre med.

Det går fram av en landsomfattende spørreundersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If.

– I vinter har tusenvis av mennesker vært uten strøm i flere dager. Det bekymrer oss at mange er dårlig forberedt på en krisesituasjon som pågår over tid, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Han viser til at kulde og store snømengder gjør oss mer sårbare enn om sommeren.

– Er strømmen borte, blir det fort kaldt hvis du ikke har alternative oppvarmingskilder, sier Clementz.

Bare halvparten svarer at de har lagret fyringsved som annen oppvarmingmåte enn elektriske varmeovner.

Mens stearinlys (80 prosent), lommelykt med batterier (74 prosent) og fyrstikker (73 prosent) finnes i de fleste hjem, er det dårligere stilt med radio med batterier (38 prosent), kontanter (38 prosent) og kokeapparat som går på gass eller rødsprit (26 prosent). Bare tre av ti har vannflasker eller beholder med drikkevann dersom vannet skulle forsvinne en periode.

– En krisesituasjon kan oppstå på flere måter, for eksempel på grunn av storm eller orkan, oversvømmelse eller kraftig snøfall. Det er greit å ha tingene som myndighetene anbefaler å ha i hus, uten at du skal skal overdrive og bli en såkalt doomsday prepper av den grunn, sier Clementz. (ANB)