Halvparten av alle som skal pusse opp i år, vil bruke mer penger på oppussingen enn i fjor. Folk flest vil finansiere oppussingen med egne sparepenger. Kun 14 prosent må låne penger til formålet, viser en ny undersøkelse om oppussingstrender.

Store summer

Nordmenn vil i år bruke hele 70 milliarder kroner på oppussing, ifølge ferske tall fra Prognosesenteret. Usikkerheten i norsk økonomi ser ikke ut til å bremse nordmenns investeringslyst i egen bolig.

Over halvparten av de som eier egen bolig, planlegger å pusse opp i år.

– Nordmenn er fremdeles villige til å bruke både tid og penger for å ruste opp egen bolig, sier salgs- og markedsdirektør Kari Moberg i Byggmakker.

– Oljebremsen har liten effekt for folks investeringslyst hjemme. For de fleste er oppussing ensbetydende med økt trivsel, samtidig som mange vurderer oppgradering av fast eiendom som en god investering ved fremtidig salg, legger hun til.

Går ikke i banken

Blant dem som som bare skal pusse opp innvending, vil halvparten bruke mer penger på oppussing i år enn i fjor.

Kun 14 prosent svarer at de vil låne penger til oppussing. Hele 61 prosent vil bruke egne sparepenger til formålet.

– Folk bruker gjerne litt tid fra de bestemmer seg for å pusse opp før tiltakene gjennomføres. Mange bruker denne tiden til å planlegge og spare penger til formålet. Blant dem som tar opp lån, er det nok flere som skal gjennomføre større og til dels kostbare oppussingsprosjekter som å bygge nytt bad eller kjøkken, skifte bordkledning eller tak, sier Moberg. 

Soverom

Mens kjøkken og bad sto øverst på prioriteringslisten i fjor, er det soverommet de fleste vil pusse opp i år. Fire av 10 svarer at de vil oppgradere soverommet. Den videre rangeringen er som følger: Kjøkken (38 prosent), bad (38 prosent), stue (37 prosent), gang (38 prosent), bod (10 prosent) og loft (10 prosent).

– Oppgradering av soverommet handler om trivsel. Soverommet er, sammen med stuen, det rommet vi normalt tilbringer mest tid i boligen. For mange handler oppgradering av soverommet om overflateoppussing. Maling av vegger og tak med nye friske farger, sier Moberg. (ANB)

-------------

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene. Fredriksstad Blad publiserer to-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt