– Sjelden vi finner så godt bevarte spor

Undersøkes: Dette bildet viser jordet ved Blaker kirke som arkeologene nå graver på. 
Foto: Kulturhistorisk museum/Magne Samdal

Undersøkes: Dette bildet viser jordet ved Blaker kirke som arkeologene nå graver på. Foto: Kulturhistorisk museum/Magne Samdal

Mange av funnene stammer trolig fra tidlig jernalder.

DEL

Arkeologer har funnet et 20 meter langt langhus, kokegroper og brente bein på jordet utenfor Blaker kirke.

– Det er relativt vanlig at vi finner stolpehull som viser rester etter boliger, men det er ikke så ofte at det vi finner er så godt bevart som her. Vi har blant annet funnet stolpehull fra flere hus, hvor det største huset er et treskipet langhus som er rundt 20 meter langt, forteller utgravingsleder og arkeolog Camilla Cecilie Wenn fra Kulturhistorisk museum, som er underlagt Universitetet i Oslo.

Siden i mai har arkeologer fra Kulturhistorisk museum foretatt utgravinger på jordet ved siden av Blaker kirke. Årsaken er at kommunen skal lage ny kirkegård på området, men før det arbeidet settes i gang skal kulturminner fra området kartlegges og dokumenteres.

– Det er viktig for historien at vi kan dokumentere hvordan det var her tidligere, dette gir oss en pekepinn på hvordan folk her levde. Det er kjempegøy å kunne få muligheten til å gjøre dette, sier Wenn.

De har ikke fått svar på alle prøvene som er foretatt fra området ennå, men hun tror at husene som har blitt funnet stammer fra eldre jernalder. Eldre jernalder er fra cirka 500 år før og 500 år etter Kristus, men det de har funnet på Blaker er trolig fra mellom 0 og 500 år etter Kristi fødsel.

– Veldig frodig

Arkeologene tar av matjorda til de kommer til steril undergrunn. Wenn forteller at det er sjeldent at de graver så veldig dypt ned, men som regel mellom 25 centimeter og 80 centimeter. Det de har gravd i på dette feltet er silt, som er lettere å grave i enn leire.

– Jeg har aldri vært borti et så frodig jorde som dette tidligere. Mens vi jobber her blir det grønt igjen, og mye tyder på at det grønne er alger. Det som er ganske unikt her er at grunnvannet ligger bare fire til fem meter under overflaten, og derfor er det nok også ganske frodig, sier hun.

Siden dette jordet er såpass frodig som det er, så har det ifølge Wenn vært et ettertraktet jorde for bebyggelse da det er en utmerket kilde til matproduksjon.

– De funnene vi har gjort viser at Blaker var et sentralt og viktig område. Her har funnet flere store kokegroper, som viser at man lagde maten sin her til store sammenkomster her og at det var et samlingspunkt, sier Wenn.

Hun forklarer videre at kokegroper er veldig typisk for tidlig jernalder.

– De gravde groper ned i bakken, og hadde steiner både under og over kjøttet. Så la de torv over og lot det steke inni der til kjøttet var ferdig, forklarer hun.

Brente menneskebein

Det har vært mange gravhauger i området, men de er planert vekk for lenge siden.

– Men vi graver ved siden av det som var gravhauger tidligere og der har vi funnet både brente bein, noe som tyder på å være dyretenner, brente glassperler og noen gjenstander i jern og kleberstein. Mye tyder på at beina vi har funnet er menneskebein. I Norge har vi ikke så egnet jordsmonn til å bevare bein som ikke er brent, forklarer hun.

ARKEOLOGISKE UTGRAVINGER: Arkeolog Camilla Cecilie Wenn forteller om interessante funn på jordet ved Blaker kirke. Tirsdag inviteres det til åpen dag hvor publikum kan komme og se hvilke funn de har gjort.Foto: stine strandhaug

ARKEOLOGISKE UTGRAVINGER: Arkeolog Camilla Cecilie Wenn forteller om interessante funn på jordet ved Blaker kirke. Tirsdag inviteres det til åpen dag hvor publikum kan komme og se hvilke funn de har gjort.Foto: stine strandhaug

Tirsdag arrangerer Kulturhistorisk museum åpen dag på utgravningsfeltet ved Blaker kirke mellom klokka 13 og 15. Her blir det omvisninger hver halvtime, og publikum kan få se hvilke funn som har blitt gjort, se arkeologer i arbeid og spørre spørsmål.

– Det er ganske mange som er interessert i dette, og flere har stoppet opp underveis i utgravingsprosessen, sier Wenn.

Artikkeltags