«Det var som å ramle ned fra toppen av en skyskraper og rett ned i den dypeste kjeller»

MANAGEREN OG ARTISTEN: Jørgen Kirsebom (t.v.) har nettopp blitt manager for Petter Simonsen og Light Without Shadow. Foto: Roger Ødegård

MANAGEREN OG ARTISTEN: Jørgen Kirsebom (t.v.) har nettopp blitt manager for Petter Simonsen og Light Without Shadow. Foto: Roger Ødegård

Artikkelen er over 1 år gammel

BLAKER: "Deretter å fomle rundt i blinde og stange hue i veggen uansett hvor man krabbet"..Ordene tilhører Jørgen Kirsebom og henspiller på hvordan det var å komme tilbake til Sørum og Norge etter 19 år i utlendighet i 2009, og hvordan det var å skulle starte på nytt etter å ha mistet nesten alt.

DEL

Han er en driftig kar, Jørgen Kirsebom. Der det skjer noe i Sørum, der er Jørgen. Opplev Sørum. Romeriksspillene. Øl og pølsefestival på Blaker Skanse. SørumFestivalen. Lista er lang. Hva jobber han egentlig med?

– Om jeg har noen ordentlig jobb? He-he. Joda. Jeg livnærer meg som fotograf, grafisk designer, lager hjemmesider, driver Opplev Sørum, er prosjektleder for Sommerfesten på Blaker Skanse i Romerikesspillene, arrangerer konserter og er nylig blitt manager for Norges beste orkester.

Det er dette som er nyheten: Jørgen Kirsebom har blitt manager for Light Without Shadow, der hølandsmusikerne Petter Simonsen og Tommy Grønlund er henholdsvis vokalist og gitarist.

Simonsen forklarer at orkesteret er i ferd med å spille inn plate, og at spillejobbene bookes i et stadig mer forrykende tempo.

– Derfor trengte vi en manager. Slik at vi i bandet kan konsentrere oss kun om å skape og spille musikk. Vi hyra Jørgen til å ta bilder under konserten vår i Jakobskirken i Oslo før jul, og han viste seg å være en glimrende fotograf. Etter hvert som vi ble kjent med ham ble vi sikre på at Jørgen har det pågangsmotet, den kreativiteten, gjennomføringsevnen og kompromissløsheten vi ser etter i en manager. Han er rett og slett kraftfull nok til å representere Light Without Shadow, slår Simonsen fast.

Sørhølendingen fremhever også kort geografisk avstand mellom Høland/Søndre Høland og Blaker som en faktor i samarbeidet.

Kirsebom forteller at han var på vei til kontoret på Blaker Skanses lokaler i fjor da han passerte Light Without Shadow, som spilte en minikonsert under kulturmarkedsdagene, og at han ble der til konserten var over.

– Det låt ikke som noe annet jeg har hørt. Tommy, Tom og Nils Einar er utrolig dyktige musikere, men de ser ut som om de er helt i sin egen verden på scenen. I front har de Petter som tar hele rommet, og som binder alt sammen til en utrolig sterk enhet.

Samarbeidet har allerede båret frukter. Light Without Shadow kom via Kirsebom i kontakt med filmmusikkskaperen Justin R. Durban, som arrangerer symfoniorkester til bandets låter.

Kirsebomkom til Lørenfallet fra Bærum som tiåring. Tidlig i 20-årene falt han for Arlene fra Filipinene i Hong Kong.

Dermed ble han der. Her livnærte han seg på som dataselger. Etter å ha startet for seg selv, ble han syk. En stoffskiftesykdom gjorde at han havnet i kjelleren og gikk rundt konstant redd for å dø.

– Det gikk troll i ord

– Det gjorde noe med meg. Jeg følte meg fysisk syk, men legene påsto at det var psykisk. Jeg kutta ut alt usunt og la om livsstilen. Jeg sa til meg selv at jeg kun hadde fem år igjen å leve, og lagde meg ei liste over hva jeg skulle få med meg før jeg parkerte tøflene: Seile til Australia, bli pappa og bli millionær. Selv om det selvfølgelig lå en plan og mye vilje bak, føler jeg at det gikk litt troll i ord også: Jeg fikk til alt.

Etter å ha innsett at han kom til å leve i lenger enn fem år til, solgte Jørgen seg ut av firmaet og dro etter hvert hjem til Norge igjen.

Det ble tidlig klart at det ikke ville bli like lett å drive sin egen business i det norske byråkratiet som i Hong Kong.

«Følte at jeg satt fast i kvikkleire, midt ute i Glomma, mens jeg samtidig prøvde febrilsk å gå mot strømmen. Til slutt må man bare spenne på seg kampstøvla i fosterstilling, reise seg opp, ta fram storslegga og dælje løs på den helsikes veggen med all dem kreative kraft og positive energi man kan mestre. Ikke faen om hverken skattemyndigheter, kommune, skeptikere, bedrevitere, sykdom, dårlige knær, knust fot eller depresjon skal stoppe meg», lyder resten av uttalelsen artikkelen starter med i ingressen.

Knuste foten

– Jeg var litt uheldig i 2011 å ramla ned fra taket og knuste foten. Det ble jo enda en nedtur for å si det sånn. Jeg ble fortalt av kirurgen som opererte meg at jeg aldri kom til å gå normalt igjen. På et tidspunkt stappa jeg i meg pinex forte og gikk på skogstur med krykker og knust fot. Det tok litt tid, men nå går jeg stort sett normalt igjen! Stakkars kona og barna mine. Det kan ikke ha vært lett for dem, slår Kirsebom fast.

Men Jørgen fant noe hjemme som han ikke fant i Hong Kong: Verdier som kunne måles i noe annet enn penger.

– Jeg har møtt så mange idealistiske ildsjeler via Opplev Sørum! Folk som gløder og brenner for noe med en entusiasme som overgår det meste. De har smitta meg. Og siden jeg er apolitisk, vil jeg understreke at ildsjelene har vidt forskjellig politisk ståsted, jeg kjenner både røde og blå som brenner med samme glød for noe de tror på i lokalmiljøet. Selv om jeg tar betalt i virket mitt, blir det ikke rare timelønna. Det blir mange timer i døgnet. Jeg får det likevel til å gå rundt. Jeg har bevisst valgt å leie et hus på Blaker Skanse og ikke ha lån. Jeg trives veldig godt med å være min egen herre, men misunner kanskje de som klarer å ha et liv der de har noe fast å gå til og faste rammer. Men det er det å være selvstendig næringsdrivende som passer meg, avslutter Jørgen Kirsebom – en meget driftig mann.

Artikkeltags