Gå til sidens hovedinnhold

Spilte hverandre gode - og vant

Artikkelen er over 3 år gammel

BJØRKELANGEN: Elevene i GoLive UB fra Bjørkelangen videregående skole utnyttet hverandres styrker til fulle og gjorde rent bord i Akershusmesterskapet for ungdomsbedrifter. Fredag ble de feiret på hjemmebane.

GoLive UB fra Bjørkelangen videregående skole vant onsdag Akershusmesterskapet  for ungdomsbedrifter.

I tillegg vant elevene i kategorien Beste forretningsplan, størst verdiskapningspotensial, beste innovative produkt, beste sosiale entreprenør og UE Alumnis lederskapspris. Elevene gjorde rett og slett rent bord.

GoLive UB har et forretningskonsept der bedriften tilbyr ei nettside der usignerte band og små utesteder enkelt kan oppnå kontakt med hverandre.

– Jeg spiller selv i rockebandet Wildnite, og satt en kveld foran PC-en og prøvde å finne utesteder i Kristiansand som tilbød livemusikk. Det tok meg tre timer å finne ut. Med nettsida vår tar det tre sekunder, slår Sigurd Søbye i GoLive UB fast, og viser Indre demo-siden bedriften har utviklet.

Les også: - Det er en bonus å kunne hjelpe de som virkelig trenger det.

Artister kan gå inn på alle landets fylker, som igjen er delt inn i byer og tettsteder. På tre klikk er du inne direkte på nettsidene eller Facebook-sidene til utestedene, der kontaktinfo ligger lett tilgjengelig.

For utesteder er det laget en sjangermeny med alt fra Heavy Metal til jazz og country, der band som har registrert seg kan hyres.

– Det kan like gjerne være noen som vil ha levende musikk til 50-årslaget sitt som utesteder dette er aktuelt for. Det er begrenset med små steder som tilbyr levende musikk i Norge i 2017, men de som har det, ønsker å tilby et variert program. Med denne sida ønsker vi å bidra til å bidra til og å opprettholde arbeidsplasser i kultur-Norge, sier Sara Hansson Lier, som leder GoLive UB.

Forretningsmodellen er noe lik Spotify, der brukerne kan registrere seg og bruke sida gratis først.

– Etter hvert ser vi for oss å tilby premium-abonnement, forteller Søbye videre.

– Du prater som om dere har tenkt å drive bedriften videre også etter videregående?

– Det har vi veldig lyst til. Vi er overbevist om at markedet er der. Min drøm er å leve av å være musiker, men plan B er å jobbe med et eller annet innen musikk, og da hadde drifting av ei sånn side vært midt i blinken, slår Søbye fast.

Les også: Tilbyr krise-app til kommunene.

Rockeren er snar med å påpeke at han og bandet hans har et management som tar seg av jobben med å booke jobber.

- Det er ikke alle band som er like heldige som oss i Wildnite, som har et management som ordner det meste for oss, vi er utrolig takknemmelige for den jobben de legger ned for oss, presiserer han.

Leder Lier hevder at Søbye er Norges beste selger, og han ble da også kåret til beste selger under Akershusmesterskapet for ungdomsbedrifter i fjor.

– Jeg ble kjent med Sigurd da vi hadde rettslære sammen i fjor - et veldig teoretisk fag. Her var han ukonsentrert og ufoksuert, men i entreprenørskapstimene, blomstrer han og får brukt energien på noe praktisk og kreativt, sier Lier, og får bekreftende nikk fra en lett rødmende medelev.

Begge understreker at det var en lagseier og at elevene har dratt maksimalt ut av styrkene sine. Resultatet taler for seg.

– Vi har spilt hverandre gode. Dina har en fenomenal formuleringsevne skriftlig og Marte har spisskompetanse på inkluderende arbeidsliv. At vi også vant prisen for beste sosiale entreprenørskap, var ekstra artig. Det tar vi som et bevis på at kultur også spiller en stor rolle i arbeidslivet i dette samfunnet, sier Lier.

Elevene er snare med å rose entreprenørskapsfaglærer Roar Bjerkeli for hans rolle i seieren.

- Han fortjener all mulig ros. Han har oppildnet oss og gitt oss meget gode råd underveis, understreker Søbye.

Fredag troppet rektor Olav Wennemo og avdelingsleder Trine Sæthre opp med marsipankake for å feire elevene bak GoLive UB og Panteflaska UB som også var nominert til tre priser under fylkesfinalen.

- Bjørkelangen videregående skole har lang tradisjon i å gjøre det bra i Akershusmesterskapet for ungdomsbedrifter. De siste årene har det imidlertid vært få priser, men innføringen av Entreprenørskap som programfag for noen år tilbake har helt klart båret frukter. Det kulminerte med at disse to bedriftene satte oss på kartet igjen i år. Det er veldig moro at skolens elever på nytt lykkes i hard konkurranse med andre Akershuselever, sa en stolt rektor. Som understreket at det viktigste likevel er det  elevene har lært gjennom arbeidet i ungdomsbedriftene sine, dette vil de ha nytte og glede av også senere i livet.

Faglærer Roar Bjerkeli var ikke mindre stolt.

- Elevene har klart å kanalisere energien sin, for den er det plenty av, på noe kreativt og produktivt. Elevene har utnyttet hverandres styrker og fulgt mine to råd: Learning by doing wrong og Don't be a part of the problem - be a part of the solution. Det handler om å prøve og feile og ha trua på ideene sine, forteller han.

Kommentarer til denne saken