Opplev skrekk og gru på verket

HJELP, DET SPØKER: Lars Jørgen Skaret (t.v.) og Bjørn Pedersen i Bjørkelangen Teaterlag er klare for skrekk og gru på Eidsverket. FOTO: ROGER ØDEGÅRD

HJELP, DET SPØKER: Lars Jørgen Skaret (t.v.) og Bjørn Pedersen i Bjørkelangen Teaterlag er klare for skrekk og gru på Eidsverket. FOTO: ROGER ØDEGÅRD

Artikkelen er over 2 år gammel

BJØRKELANGEN: Til helga guider Bjørkelangen Teaterlag de som tør en runde inne og ute på Eidsverket, under overskrifta «Det spøker på Eidsverket – Madame Haneborgs forbannelse».

DEL

Klarsynte Hanna Obari, kjent fra den nederlandske versjonen av Åndenes makt, kommer til å holde en kort seanse på Eidsverket i forkant av omvisningsrundene fredag, lørdag og søndag.

For det er ingen spøk at det spøker på Eidsverket. Vi skal la det være opp til leseren hva de tror eller ikke tror på, men sannheten er at det staselige godset har en broket og uhyggelig historie.

– Herr Haneborg, som bygde huset på Eidsverket på slutten av 1800-tallet, var kjent for å være litt sprø. Tårnet i huset bygde han for å kunne tilkalle Djevelen. Der satt han mang ei natt med svarteboka si, sier Bjørn Pedersen i Bjørkelangen Teaterlag.

Haneborg bodde på Eidverket sammen med sin mor, enkefrue Mathilde, og det sies at han arvet galskapen sin etter henne.

Det påstås at hun forgiftet faren til unge Haneborg da han ville skilles. Skilsmisse var jo en utenkelig skandale på den tiden.

Unge Haneborg var glad i damene. Det sies at han var gift med ei dame som hadde to barn, og at de bodde på Eidsverket en tid.

Les også: Se hvem som var på stand-up-komiker Adam Schjølbergs forestilling på Eidsverket

Men kona og barna «forsvant», eller reiste bort, som det ble sagt.

– Det påstås at de går igjen her. Ble de myrdet? Av enkefrua, eller Haneborg sjøl? Det får vi aldri vite, men det bør nevnes at Bente Sveum ved Eidsverket fant knokler da hun gravde i hagen her ute for ikke lenge siden. Jeg bare nevner det, sier Pedersen videre.

Etter hvert ble Haneborg betatt av skjønnheten Annabelle Luna, som kom til bygda fra Frankrike.

Annabelle brant inne på godset sitt på Bjørkelangen, og noen sier at det var Haneborg som tente på, gal av sjalusi.

Historien inkluderer også Haneborgs elsk på ei 17 år gammel tjenestepike, Andrea, som han fikk til å kle seg ut som Annabelle og farge håret, for å ligne mest mulig på sistnevnte.

Og det er Andrea som kalles Madame Haneborg.

Hun forelsket seg i en ung offiser fra Urskog fort, og ryktet forteller at Haneborg kom og hentet henne dagen de to skulle gifte seg, etter det har ingen sett dem.

– En landstryker påsto senere at han hadde vært vitne til at to personer hadde falt ut av tårnet samme kveld og brukket nakken – ei jente i brudekjole og en ung mann. Ble de dyttet? Og i så fall av hvem? Haneborg eller moren? Lensmannen fant ingen lik og ingen på bruket ville si noe, verken herskap eller tjenere. Landstrykeren ble stemplet som fyllik og jaget ut av bygda. Her er det fritt fram for spekulasjoner, sier Lars Jørgen Skaret i Bjørkelangen Teaterlag.

Les også: Dette handler ikke om politikk og følelser

Teaterlaget har tidligere avholdt lignende spøkelsesvandringer i Bergan og Amfi Bjørkelangen Torg, med stort oppmøte. Billetter kan kjøpes på forhånd og i døra.

– Hver omvisningsrunde varer i 40 minutter og en ny omvisning starter hvert 20. minutt. For å være sikker på å få billetter til tidspunktet du ønsker deg, lønner det seg å handle billett på forhånd. Omvisningen anbefales for alle over ti år som ikke er skvetne, sier Skaret.

Artikkeltags