Gå til sidens hovedinnhold

- Helt konge!

Artikkelen er over 4 år gammel

LØKEN: Elvis-fan Bjørn Henry Holtet var ikke i tvil om hva han syntes etter at Elvis-gospel-konserten i en smekkfull Løken kirke var ferdig torsdag.

- Dette var helt konge! Så enkelt er det, slå Holtet fast etter at herrene Flaata, Ackles og Busk, samt orkesteret deres og HIUL-koret Inspirato hadde fått Løken kirke til å knake i sammenføyningene under Bjørkelangen Musikkfestival torsdag.

Setskogingen ble født 31. oktober i 1977, drøye to måneder etter at Elvis Presley hadde tatt sine siste åndedrag på Graceland 16. august 1977.

- Hvorfor er Elvis så stor, selv 40 år etter at han døde?

- Han var først og fremst en fenomenal sanger. Også hadde han en vanvittig utstråling på scenen. Det var andre tider på 1950- og 60-tallet i musikkbransjen, og mer oversiktelig marked. Dette hadde nok en del å si for den gjennomslagskraften Elvis hadde. Han er uansett Kongen av rock'n roll. Sånn er det bare, slår Holtet fast.

Musikkelskeren har full kontroll på rockehistorien:

- Da Elvis slo gjennom på 1950-tallet, var det få som hadde fjernsyn. Mange som hørte Elvis på radioen, trodde han var svart, på grunn av den mørke stemmen, men det var jo Fats Domino som var den første rockekongen. Pianisten skrev til og med låtene selv, opplyser rockeleksikonet Holtet.

- Aldri noen ny Elvis

- Kommer det noensinne noen ny Elvis?

- Ikke sjans i havet!

Han er nostalgiker av rang, Bjørn Henry.

Les også: Sto opp fra de døde!

I tillegg til å være museumsguide ved Setskog landhandlermuseum har han en stor samling med veteransykler og ikke minst en hel reol hjemme med Elvis-souvernirer.

- Jeg har ikke alle platene, men jeg er i ferd med å oppdatere samlinga. Vinyl har jo kommet på moten igjen i våre dager, slår Elvis-fantasten fast.

I juni neste år skal Bjørn Henry og forloveden Randi Andersen på Elvis-konsert i Konserthuset.

- Da vises Elvis på storskjerm, mens størstedelen av bandet han turnerte med på 1970-tallet spiller live. Priscillia Presley er dessuten konferansier, forteller Randi, som også var med i Løken kirke.

Konserten ble en musikalsk opplevelse av de helt store.

Navngjetne artister

For å gjøre det helt klart: Det var ingen smågutter som var headlinerne på Elvis-gospel-showet torsdag.

 

Paal Flaata, mest kjent som vokalist i kritikeryndlingene Midnight Choir, er kanskje kongerikets beste mannlige sanger, noe han beviste til fulle i Løken kirke.

Stephen Ackles, kanskje mest kjent som Norges svar på Jerry Lee Lewis, viste at han også er en strålende vokalist. Han lot dessuten pianoet hvile denne kvelden.

Les også: Langreist Elvis-hyllest

Vidar Busk slo gjennom på 1990-tallet med sitt band His True Believers og ble blant annet kåret til årets artist under Spellemannprisen i 1999.

Med seg hadde gutta et orkester som ikke sto noe tilbake for artistene i front, spesielt imponerte ble vi av blåserrekka, som også viste seg å være utmerkede korister.

Reperotaret besto for det meste av gospel-låter og salmer gjort kjent av Elvis Presley, og gutta leverte varene fra første strofe.

Tonen de tre imellom og mellom artister og publikum var løs og ledig, og ingen merket at dette faktisk var starten på en 100 kirker lang turné, som fullføres i 2018.

- Det er hyggelig at det er mulig med trommer i kirka. Det er ikke så mange år siden det var uhørt, fastlo Ackles.

Et av konsertens mange høydepunkt var da Paal Flaata bebudet at han skulle gjøre noe han aldri hadde gjort før.

- Enten så går det på dunken, eller så blir det fantastisk, sa han, før han tro til med salmen You'll Never Walk Alone.

Låta er en av få som ikke er mest kjent med Elvis, men The Kop på Anfield ville også mistet munn og mæle dersom de hadde hørt Herr Flaatas framførelse, nakkehårene reiste seg og han fikk da også øredøvende applaus fra kirkepublikummet etterpå.

Imponerende Inspirato

Etter hvert kom HIUL-koret Inspirato inn på scenen og backet de tre sangerne, blant annet på Bridge Over Troubled Water, og konserten løftet seg enda et par hakk.

Vidar Busk, kledt i en million dollar-dress for anledningen, holdt seg for det meste til koring, men den distinkte gitaren hans kunne hele tida høres, og lå som fløyel langt framme i lydbildet på alle låtene.

Mot slutten av konserten hintet Ackles om at de tre grenlenderne gjerne kom tilbake etter at de 100 konsertene neste år var gjennomført.

 

- Det skal jo bli moro å se hvordan dere ser ut da, sa han til publikums allmenne begeistring.

Kirka var fylt til randen, og det var fjes fra alle Aurskog-Hølands hjørner å se.

- 500 betalende tilskuere er publikumsrekord for en kirkekonsert under Bjørkelangen Musikkfestival. Vi er kjempefornøyde, sa festivalgeneral Knut Barlien umiddelbart etter konsertslutt, vel vitende om at han og festivalstyret hadde truffet en innertier med bookingen.

Etter konserten solgte Flaata/Busk/Ackles sine egne plater, og stilte velvillig opp på både autografskriving og selfies.

Kongen tilhører fortsatt folket.

En konsert av ypperste musikalske kvalitet var til ende, ja, så bra var det, at vi lurte på hvordan i all verden noen noensinne kom i skade for å kalle rock'n roll for Djevelens musikk, idet vi forlot gudshuset...

Kommentarer til denne saken