Dette er snart forbudt!

Hvert eneste år er det bålforbud fra 15. april til 15. september.

Hvert eneste år er det bålforbud fra 15. april til 15. september. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fra mandag blir det forbudt å brenne bål, men brannvesenet maner til stor forsiktighet allerede nå.

DEL

Med fjorårets skogbrannsommer friskt i minne, gjør brannvesenet oss oppmerksomme på at det blir forbudt å brenne bål fra mandag.

Bålforbudet inntrer 15. april hvert år og gjelder for hele landet. Det betyr at det ikke er lov å tenne bål i skog og mark. Forbudet varer helt til 15. september.

Selv om været er kjølig og det fortsatt ligger flekker av snø i skyggen, må publikum respektere forbudet, skriver Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) i en pressemelding.

LES OGSÅ: Kø og omkjøringer i vente – disse veiene på Romerike får ny asfalt

Veldig tørt

– Vi i NRBR gleder oss også over utsiktene til fantastisk påskevær her på Østlandet. Men det er mye tørr og død vegetasjon i naturen og sammen med finværet fremover, vil faren for gress- og krattbranner øke, sier Per Kristian Kneppe, avdelingssjef operativ avdeling i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

Han understreker at uforsiktig omgang med bar ild, som for eksempel bålbrenning og grilling, eller sigaretter som ikke er slokket helt og kastes i naturen eller ut av bilvinduet i fart, kan antenne gress og kratt.

– Allerede nå, flere dager før bålforbudet trer i kraft, ser vi i NRBR at det i enkelte områder er så tørt at det er uforsvarlig å tenne bål og bruke engangsgrill. Brannvesenet ber derfor publikum om å være ytterst forsiktig med all type ild, også i dagene før 15. april, sier Kneppe.

På Romerike har det ifølge NRBR allerede vært et tilfelle av bråtebrann som gikk over styr og måtte slokkes av brannvesenet.

– Vi ber derfor publikum om å legge merke til at det er et forbud mot brenning av alle typer avfall, bålbrenning, samt sviing av halm, gress eller lyng i kommunene Skedsmo, Lørenskog, Nittedal og Rælingen. For bråtebrenning i Fet, Sørum og Aurskog-Høland må forurensningsmyndighetene i kommunen kontaktes, står det å lese i pressemeldingen.

LES OGSÅ: – Hvor mange timer vi har brukt på stedet, aner vi ikke. Det er ikke så interessant heller

– Bruk faste bålplasser

Nedre Romerike brann- og redningsvesen oppfordrer alle som ønsker å lage mat ute i naturen til å benytte seg av kommunenes faste grill- og bålplasser. Oversikt over disse finner man på www.nrbr.no eller ved å kontakte kommunen.

NRBR mener en bålpanne er å anse som et bål, og derfor er forbudt å bruke i skogen fra 15. april.

– Derimot anser vi bruk av gass- og brenselsfyrte kokeapparater som trygt, men bare hvis skogbrannfaren ikke er høy, at apparatet blir brukt i henhold til bruksanvisningen og man befinner seg på et sted hvor bruken åpenbart ikke kan medføre brann, sier avdelingssjef Per Kristian Kneppe.

LES OGSÅ: – At det skulle bli en sånn suksess hadde vi aldri turt å håpe på

Krav om aktsomhet året rundt

– Uansett om du bruker en av de faste bålplassene eller tar sjansen på å koke kaffen din på et propanapparat ute i skogen, må du huske på at du alltid er ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor du er og når det er. Det er du selv som må vurdere faren ved å tenne ild, sier Kneppe tydelig.

NRBR minner om at kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom bålforbudet. I forskriften står det:

«Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann. Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.»

Hvis skogbrannfaren øker, kan NRBR nedlegge forbud mot å bruke faste grill- og bålplasser også.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken