– Det var ekstra moro å møte kameraten min i finalen

SJAKK-TAKK: Sølvvinner Håkon Fallang (bak t.v.), sjakkmester Oliver Moen-Duran og lærerne Arvin Grepperud (bak t.h.), Atilla Moen-Duran og Lars Thomas Sollie er glade for det store sjakkbrettet Helene Enger Skjønnhaug og Aurskog Sparebank ga Aursmoen skole. FOTO: ROGER ØDEGÅRD

SJAKK-TAKK: Sølvvinner Håkon Fallang (bak t.v.), sjakkmester Oliver Moen-Duran og lærerne Arvin Grepperud (bak t.h.), Atilla Moen-Duran og Lars Thomas Sollie er glade for det store sjakkbrettet Helene Enger Skjønnhaug og Aurskog Sparebank ga Aursmoen skole. FOTO: ROGER ØDEGÅRD

Artikkelen er over 2 år gammel

AURSMOEN: Oliver Moen-Duran vant dette årtusenets første sjakkturnering ved Aursmoen skole - mot kompisen Håkon.

DEL

Initiativtakere til turneringa, som har rullet og gått hele skoleåret, har vært lærerne Atilla Moen-Duran, Arvin Grepperud og Lars Thomas Sollie. Karene trodde de skulle få med åtte-ti deltakere.

Stor var derfor gleden da hele 36 elever meldte seg på!

– Ikke nok med at mange flere enn vi hadde trodd meldte seg på, på åpningsdagen var det like mange tilskuere som deltakere i naturfagrommet, som vi har brukt som arena, i store fri, forteller Moen-Duran.

Les også: Å taue halvannet tonn var bare barnemat for Markus (16)

Kollega Sollie har en ganske god forklaring på hvorfor interessen var til stede umiddelbart.

– Vi skal ikke undervurdere Carlsen-effekten. Flere nordmenn som ikke aner noe om sjakk har sittet og fulgt sendingene fra sjakk-VM. Stor honnør til NRK, som har bragt spillet ut til det brede lag av folket.

Det var to tiendeklassinger som møttes i finalen: Kompisene Oliver Moen-Duran og Håkon Fallang. Førstnevnte vant, og fikk pokal, i tillegg til en stor vandrepokal som skal følge vinnerne i årene framover.

– Det var jo ekstra moro å møte kameraten min i finalen. Jeg håpet å vinne, men la egentlig ikke veldig mye prestisje i det. Det var bare en artig greie egentlig.

Unggutten har spilt sjakk siden han var fem-seks år gammel, men et spørsmål om turneringsseieren har gitt ham blod på tann, sjakken vil forbli en hobby hos den talentfulle herremannen.

– Jeg spiller håndball for Fjellhamars G16-lag. Da går det med fem dager i uka, forklarer han.

Les også: Moro-Kjetil blir lærer på Aursmoen

Niendeklassingen Jonas Fredriksen tok bronsen. Han hadde en spesiell motivasjon for å bli med på sjakkturneringa.

– En vakker dag skal jeg klare å slå broren min, han erter meg bestandig når han slår meg. Jeg brukte turneringa som trening. Bare vent, sier han, med glimtet i øyet.

Olav Bjelland var en av åttendeklassingene som deltok i turneringa. Brødrene hans spiller sjakk, men selv har han ikke vært nevneverdig interessert i aktiviteten.

– Jeg tapte som regel mot brødrene mine. Men etter at jeg meldte meg på turneringa, ble jeg mer interessert. Jeg har fulgt mange partier fra sidelinja og lærer meg stadig mer taktikk. Bare vent til neste år, sier han og ler.

Ingen elever ved Aursmoen skoles ungdomstrinn kan for øvrig klage over å kjede seg i frikvarterene lenger. I tillegg til sjakken tilbys det en rekke aktiviteter, både spill, som for eksempel Kahoots og fysisk aktivitet som for eksempel bordtennis.

Rett før skoleferien fikk skolen en trivelig overraskelse. Helene Enger Skjønnhaug i Aurskog Sparebank dukket opp med et svært sjakkbrett i gave.

– Dette er et annerledes tiltak vi har veldig sansen for. Sjakk er jo i skuddet og hjernetrim er like viktig som fysisk aktivitet. Det er hyggelig å bidra til et godt formål, slår Skjønnhaug fast.

Atilla Moen-Duran forteller at det blir ny sjakkturnering neste skoleår.

– Dette var prøveåret. Nå vet vi mer om hva som fungerer og ikke. Det er på sin plass med en stor takk til en velvillig rektor og Aurskog Sparebank, men også til Kristoffer Døhlen i skoleavisa vår, som har referert kampene og stått for resultatservicen, avslutter Moen-Duran.

Artikkeltags