Gå til sidens hovedinnhold

Klar med Rare Reidar: – Skreiv boka på én kveld!

Artikkelen er over 3 år gammel

AURSMOEN: Rut Granli, som i disse dager er ute med sin tredje barnebok, Rare Reidar, skrev manuset til boka på én kveld.

– Målgruppa er barn mellom fire og åtte år, og da er det jo naturlig at samla tekstmengde ikke er så veldig stor. Etter at figuren Rare Reidar og universet hans hadde ulma en stund i bakhodet, skrev jeg manuset på én kveld. Det er klart at jeg spilte en del ball med redaktøren min før vi kom helt i mål, men grunnarbeidet gikk kjapt, sier aurskogingen.

31-åringen debuterte med To blå hus i 2012.

Året etter kom oppfølgeren, Markel Meitemark.

Selv om det er fem år siden forrige bok har ikke Granli ligget på latsida.

– Nei, altså, jeg skriver hele tida og har mange ideer til nye Rare Reidar-bøker. Håpet er å selge ut førsteopplaget. Da er det håp om å lage en oppfølger. En del av utfordringen i 2018 er å nå ut i media med budskapet. Riksavisene vier stadig mindre flater til litteratur, og barne- og ungdomslitteratur får på generell basis sjelden omtale, forteller Granli.

Boka er gitt ut på Gyldendal forlag og illustrert av Bård Sletvold Torkildsen.

– Det gikk veldig fint å samarbeide med Bård. Han hadde en veldig god forståelse av hvor jeg ville hen. Bård er rett og slett i verdensklasse og vi har et berettiga håp om at boka kan bli solgt til utlandet, forlaget tar nemlig med seg Rare Reidar til en barnebokfestival i Bologna snart. På engelsk blir han presentert som Oddball Bob, et festlig navn synes jeg!

Et element som kan være med på å internasjonalisere Reidar er at selv om den lille fyren har et urnorsk navn, så er han asiater av utseende.

Selv om Rut Granli fortsatt har en god relasjon til sin egen barndom, har Ruts sønn Runar (7) vært helt uvurdelig i arbeidet med boka.

– Han er min researcher. Jeg har fulgt godt med på hvordan han opplever det når vi har lest andre barnebøker. Ideen om Rare Reidar springer litt ut fra da jeg begynte å forstå hva barn synes er flaut med oss voksne. I 2016 skulle jeg være hipp mamma og bli med Runar og gå Halloween med parykk og greier. Han ble så flau av parykken, så den måtte være hjemme, forteller Granli og ler.

Handlinga i boka omhandler nettopp at Reidar skal gå Halloween.

Han vil være skummel hai, men etter at mamma har sydd kostyme til ham, ser han mest ut som en død sel.

Det hjelper ikke at mamma og pappa blir med på Halloween-runden som henholdsvis brødskive og gulrot.

Mer skal vi ikke røpe av handlingen, men boka får også voksne til å fundere på hvor viktig det er å ta barn og følelsene deres på alvor.

– Med Rare Reidar har du avansert fra å skrive om virvelløse dyr til mennesker. Hvordan har du utviklet deg som forfatter på disse årene?

– Mye. Jeg er mye mer uredd for å prøve forskjellige typer tekster. Jo mer jeg skriver, desto bedre på det blir jeg. Også har jeg med meg notisblokk overalt, for å notere ideene med en gang de kommer. Jeg skriver best når det er mye annet å gjøre samtidig. Jeg er ikke avhengig av at inspirasjonen kommer sigende. Er jeg travel, er jeg inspirert. En gang i framtida har jeg forresten lyst til å skrive ei bok for barn mellom åtte og 12 år også, bebuder forfatteren, som arbeider som lærer ved Skåningsrud skole og ressurssenter i Blaker til daglig.

Granli har visst det siden hun var liten at hun skulle bli forfatter.

Som fire-fem-åring skrev hun dikt, og i tenårene var Hamsun den store favoritten.

– Jeg har på en måte hatt en omvendt utvikling. Det er først i voksen alder jeg har fått sansen for yngre litteratur, og også tegneserier. Som lærer, forfatter og forelder har jeg et ansvar som litteraturformidler. Det tar jeg på alvor, avslutter Rut Granli.

Kommentarer til denne saken