Konfirmantene samler inn penger på vegne av Kirkens Nødhjelp, og tema for årets innsamling er «Ja, vi elsker dette vannet!» .

– Vann er en selvfølge. Langsjøen gir oss rent vann i rikelige mengder. Ja, vann er så selvfølgelig at vi gjerne glemmer hvor avhengige vi er av rent vann i vår hverdag. Å få tilgang på rent vann forandrer livet til barn og unge verden over. Hør bare hvordan livet til Wilson fra Tanzania forandret seg, sier kateket Bjørn Skogstad i Aurskog menighet, som har sendt over denne historien:

– Vannet smaker mye bedre, og klærne er mye renere enn før, sier Richard Wilson, før han tar en ny slurk av vannet fra landsbyens nye brønn. Nå er livet enklere, friskere og morsommere for Wilson, en 13-åring fra Tanzania.

Før kunne Wilson bruke mange timer på å hente vann til familien. Køen ved brønnen kunne være lang, og for hvert minutt med venting, ble det ett minutt mindre med fotballspilling sammen med vennene. For en 13 år gammel gutt er det hardt å akseptere. Men vann må familien til Wilson ha, og å skaffe vann er hans ansvar. Og det er et tungt ansvar, bokstavelig talt. Fire kanner med vann skal fraktes fra brønnen og hjem, og når kannene er fulle er vekten på 80 kilo. Det er god trim for en 13-åring, kanskje litt for mye av det gode, tenker mange.

Ny brønn

Den gode nyheten er altså at det nylig har skjedd endringer i landsbyen Ikonda, der Wilson bor. I landsbyen har flere brønnbyggere fått opplæring, og en ny brønn er på plass. Den har gjort køen ved brønnen kortere og vannet renere. Sykdommer som diaré og urinveisinfeksjon er det også mye mindre av.

– Før kunne det gjøre vondt å tisse, og jeg hadde mye vondt i magen. Men nå er det mye bedre. I framtiden håper jeg at vanntilgangen vil bli enda bedre, og at folk sin helse også blir bedre, sier Wilson, som nå også har bedre tid og helse til å spille fotball – slik 13 år gamle gutter skal gjøre.

– I år et det 50. gang Fasteaksjonen blir gjennomført. Konfirmantene har vært helt sentrale i dette. Tusenvis av konfirmanter har gjennom årene knakket på de samme dørene i Aurskog-Høland. Det har gitt svært gode resultater. Over mange år har de samlet inn millioner til livsviktige formål. Nå kommer de igjen – ta vel imot dem, oppfordrer Bjørn Skogstad.