Gå til sidens hovedinnhold

Ask (15) satser alt på å bli Norges nye Magnus Carlsen: – Det blir vanskelig å flytte fra vennene mine

Ask Amundsen (15) gir alt for å nå målet sitt.

Magnus Carlsen er et forbilde for de fleste sjakkspillerne her i landet. Men hvordan blir det når du selv har et ønske om å bli proff?

Ask Amundsen (15) fra Sørumsand har kommet gjennom det trange nåløyet og begynner til høsten ved Telemark Toppidrettsgymnas. Her blir det sjakk for alle penga.

– Hvorfor falt valget på denne linja?

– Det virka spennende, det er en videregående der man kan satse på sjakk. Jeg kjenner noen der fra før og jeg tror det kan bli gøy. Selv om dette var et ganske vanskelig valg nettopp fordi det går an å satse på en vanlig videregående også. Jeg tenker innimellom at jeg kunne bare ha begynt på en ordinær videregående istedenfor.

– Hvorfor vil du satse på sjakk?

– Sjakk er det jeg liker å gjøre, miljøet er jo også veldig bra. Jeg tror det blir gøy å begynne på skole med andre som også vil satse på idretten, det gjør det nok lettere å fortsette. Jeg lærte sjakk fra foreldrene mine da jeg var fire år. De har nok hjulpet med å inspirere, sammen med Magnus Carlsen.

– Godt valg

– Hva er målet ditt innenfor sjakk?

– Det er å gjøre det så bra som mulig, få forberedt meg bra til vi kan begynne med fysisk sjakk igjen. Et mer langsiktig mål må jo å kunne bli Stormester. Det er mange på min alder som er høyere rangert, men det er også noen som blir Stormester som 13-åring.

– Blir du noen gang lei av sjakk?

– Det hender at man har tøffe perioder, spesielt nå når man ikke kan konkurrere. Da kan det være vanskelig å holde motivasjonen oppe. Da tar jeg noen dager pause.

Til høsten flytter Amundsen hjemmefra og til Telemark.

– Hvordan blir det?

– Det kommer til å bli vanskelig å flytte fra venner, men det kan være et godt valg. Utfordringen er å bo sammen med folk jeg ikke kjenner. Heldigvis kjenner jeg noen. Alle der har felles interesse for idrett, det er en fordel.

– Du må ha flaks

Sheila Barth er treneren til Ask. Hun tror Sørumsand-karen har en sjanse til å bli god.

– Hva er sjansen for at Ask lykkes?

– Han har gjort store steg, 30.000 onlinebrett har blitt spilt og spillere med 3.000 i ranking har blitt slått i ett minuttspartier. Man må holde ut med jevnaldrende i lengre perioder og dette får han ved Toppidrettslinja. Det blir lettere å utvikle seg da.

– Må man være i god fysisk form for å bli veldig god i sjakk?

– Man må ha nok kondisjon for å holde ut en hel turnering på seks timer. Dette innebærer å orke det, men også å klare å nullstille seg fra tap. Dette har Ask jobbet med.

– Hva skal til for å bli best i sjakk?

– Mye flaks, men må være dedikert og ha interesse. Man burde ha god psyke. Tåle at ting går opp og ned. Der har Ask en styrke. Mange blir gode veldig tidlig. Alle kan bli en mesterspiller, men alle kan ikke bli best. Man må legge inn flere timer.

Kommentarer til denne saken