Gå til sidens hovedinnhold

Arrangerer folkemøte etter ulvejakt-avslag: – Folk er sinte

Artikkelen er over 2 år gammel

Inviterer til ulvemøte i etterkant av jaktstans.

Onsdag 22. januar kommer statssekretær Atle Hamar i Klima-og miljødepartementet til Bjørkelangen for å forsvare regjeringens stopp av ulvejakta på Mangen- og Rømskogflokken.

– Denne kvelden bør det bli folksomt i KulturArena Aurskog-Høland. Naturbrukalliansen inviterer til åpent møte for å tilkjennegi vårt syn på den nasjonale ulveforvaltningen. Møtet arrangeres i stedet for det store nasjonale fakkeltoget i Oslo, opplyser leder av Akershus Bondelag, Sigurd Enger, sentral person i arrangementet, til Indre Akershus Blad.

Naturbrukalliansen består av Norges bondelag, Norges Bonde og småbrukarlag, Norsk sau og geit, Norges skogeierforbund, Norskog, Glommen skog, Norges jeger- og fiskerforbund, Norsk almenningsforbund og Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

– Bakgrunnen for møtet er selvsagt avslaget på lisensjakten på både Mangen- og Rømskogflokken, forteller Enger.

Følgende personer vil være til stede:

  • Ordfører Gudbrand Kvaal i Aurskog-Høland ønsker velkommen.
  • Erling Aas-Eng fra Norges bondelag er ordstyrer.
  • Leder Arnfinn Negård i rovviltnemnda i Hedmark.
  • En stortingsrepresentant fra Ap.
  • Leder Trygve Slagsvold Vedum i Sp.
  • Per Steinar Slang fra Norges Jeger- og fiskerforbund.
  • Per Skorge fra Norges Skogeierforbund
  • Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er invitert, men har ikke mulighet til å delta.

– Vi har fått tilbakemelding på at statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Atle Hamar, vil være på plass. TV 2-reporter Asbjørn Øyhovden har laget noen intervjusnutter med lokale innbyggere som er berørt av ulven, forteller Enger.

Vakthold

Ved to foregående anledninger, i 2017 og 2019, har det vært avholdt fakkeltog i Oslo. Opp mot 10.000 deltakere har vandret fra Youngstorget og fram til Stortinget i protest mot norsk ulveforvaltning.

– Arrangementet på Bjørkelangen blir vår markering og protest på at regjeringen nok en gang setter et lovlig fattet stortingsvedtak til side. Bestandsmålet for ulv i Norge er mer enn oppnådd. Aurskog-Høland kommune oppfyller nesten alene dette målet. Nå ønsker vi å konfrontere våre folkevalgte på riksplan og gi tydelig tilbakemeldinger på at begeret nå er fullt fra vår side. Samtidig ønsker vi å høre stortingspolikernes meninger og ikke minst konfrontere dem med den skandaløse avgjørelsen, da lisensjakta ble stoppet først midt på dagen nyttårsaften – mindre enn ett døgn før den kunne starte, sier Enger.

Ulvesaken er for tiden et meget opphetet tema, og det er hyret inn vakthold og politi i forbindelse med møtet.

– Det er ingen tvil om at det stemningen er hissig. Folk er sinte fordi Aurskog-Høland blir et ulvereservat. I tillegg reagerer man sterkt på hvordan politikerne i siste sekund stoppet jakta. Vi håper imidlertid at møtet vil gå rolig for seg.

– Hvor mange mennesker forventer dere på møtet?

– Det er vanskelig å si. Men det kan fort bli mange. Dette er en sak som opprører. Dersom salen blir full, settes det opp storskjerm ved Kunnskapstrappa. Vi har allerede fått meldinger fra både Hedmark og Østfold.

Forut for møtet blir det fakkeltog fra baksiden av rådhuset og til KulturArena. Veien stenges i tidsrommet fakkeltoget går.

Kommentarer til denne saken