Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsledigheten anslås å øke til 5,9 prosent

Regjeringen vil bruke 420 milliarder av oljeinntektene.

Virusutbruddet har rammet norsk og internasjonal økonomi, skriver Regjeringen i en pressemelding.

Utsiktene for norsk økonomi er betydelig svekket. I revidert nasjonalbudsjett for 2020 anslås BNP (bruttonasjonalprodukt) for Fastlands-Norge å falle med 4,0 prosent i år, men usikkerheten er stor.

Fordi mange er blitt permitterte, har Norge den høyeste registrerte arbeidsledigheten på 75 år. Arbeidsledigheten anslås å øke fra 2,2 prosent i 2019 til 5,9 prosent i år.

Nedgang de siste ukene

Flere bedrifter har nå åpnet igjen, det har bidratt til nedgang i antall registrerte ledige de siste ukene. Første uken i mai falt antall helt ledige med 23.000. Av disse var nær 19.000 permitterte. Samtidig er det blitt flere delvis ledige. Totalt var det en nedgang på 12.000 personer registrert helt eller delvis ledig.

420 milliarder

For å begrense skadevirkningene av virusutbruddet for norsk økonomi er det satt inn svært omfattende økonomiske tiltak i flere omganger.

Regjeringens forslag til revidert statsbudsjett for 2020 innebærer en bruk av oljeinntekter på 419,6 milliarder kroner, målt ved det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet. Det tilsvarer 4,2 prosent av den anslåtte kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til året.

Kommentarer til denne saken