Den eldre damen på Bjørkelangen fikk en ubehagelig opplevelse i eget hjem tirsdag.

I løpet av dagen ringte en mann på døra til kvinnen som er bosatt i LHL-bygget. Mannen, som snakket gebrokkent norsk, presenterte seg som ansatt hos Lillestrøm elverk. Til kvinnen sa han at han skulle gjennomføre et eltilsyn i boligen.

Mannen hadde kommet seg inn i leiligheten og sjekket rundt i stua. Etter litt tid fortalte mannen at han hadde funnet en defekt stikkontakt og den måtte repareres.

Deretter kom spørsmålet som fikk kvinnen til å undre:

«Vil du betale med en gang eller når jeg kommer tilbake?»

– Uhyggelig

Fagsjef for Det lokale eltilsynet Øystein Foss Vold i El-verket Høland synes ikke noe om dette besøket og ber alle alarmlamper om å lyse ved en lignende opplevelse.

– I slike tilfeller må man alltid være obs. Først og fremst er det ingenting som heter Lillestrøm elverk lenger. Videre opptrer vi som utfører eltilsyn aldri på denne måten. Vi varsler om besøk lang tid i forveien. Dette skjer alltid skriftlig i form av brev. Dette viser til dato og klokkeslett, samt kontaktopplysninger til kontrollør. Har vi registrert telefonnummer og e-post varsler det også her, både en uke før og dagen før, opplyser Foss Vold til Indre Akershus Blad.

Vold understreker også at de aldri utfører eventuelle reparasjoner selv, men at det da innhentes elektriker. I tillegg kreves det ikke penger. Betalingen skjer gjennom nettleia.

– Slik mannen opptrådte tyder det på at han har gjort sine undersøkelser på forhånd. Han visste nok at det bodde eldre mennesker her, sier Foss Vold.

– Hva synes du om hendelsen?

– Slikt synes vi veldig lite om. Det er uhyggelig både for de som blir berørt og oss når andre bruker vår rolle for uærlige hensikter.

Ikke eneste tilfelle

Politiførstebetjent Ann Mari Bakketun ved Aurskog-Høland lensmannskontor opplyser til Indre Akershus Blad at politiet ikke har fått henvendelser på denne eller lignende henvendelser i kommunen.

– Det er en freidig opptreden. Oppfordringen fra politiet er klar: Vær kritisk til hvem du slipper inn i huset, og rådfør deg med andre før du betaler. Ta gjerne en telefon til lokalt politi slik at vi varsles om hva som pågår, sier Bakketun.

Hendelsen er ikke unik denne uken. Avisen Glåmdalen fortalte onsdag om 77 år gamle Thor som ble svindlet for et stort beløp av en mann som ga utga seg for å være fra det lokale elverket (saken er en plussak).

Mannen ringte på døra og sa han var kontrollør fra et strømselskap i Kongsvinger. Eidskog kommune skulle her betale omkostningene dersom det blir funnet feil. Karen som oppsøkte 77-åringen sjekket flere av stikkontaktene i stua, og skal ha hatt med seg en stor koffert samt legitimasjon rundt halsen. Da 77-åringen i et uoppmerksomt øyeblikk la fra seg lommeboka og skulle hente et glass vann, stakk mannen av. Senere ble det tatt ut ett stort og to mindre beløp fra mannens konto.