Skolestarterne fra Plommehagen og Bråtebakken barnehager på Hemnes var den siste gruppen som forleden hadde svømmeopplæring i bassenget ved Bråte skole etter en uke med svømming, latter, oppmuntring og mestring.

– Jeg synes det har gått veldig bra. De er så tøffe, iallfall nå på slutten. Først ville de ikke dykke ansiktet i vannet i det hele tatt, men så begynte vi med litt enkle øvelser. Da har barna blitt veldig tøffe, og det har vært en god utvikling på den tiden, forteller Ellen Åstrøm til Indre Akershus Blad. Hun er instruktør for svømmegruppa i SHIUL.

Målet med opplæringen er at barna skal føle seg tryggest mulig i vannet. Om de lærer seg å flyte, vil det bli enklere å lære seg å svømme seinere.

– Det er mange voksne som ikke er så trygge i vann. Da er det fint at vi kan komme inn som svømmeinstruktører å vise barn hvor gøy det er å være i vannet, sier Åstrøm.

Søsteren Elvira Åstrøm forteller at de også lærer bort en del teori om hvordan barna kan redde hverandre, hjelpe hverandre og hvordan de skal legge noen i stabilt sideleie.

– Dykking og flyting øver vi veldig mye på, samt litt beinspark blant annet. Jeg tror det gir barna mye. Når de utfordrer seg, og mestrer det, ser vi at det gleder barna, sier Elvira Åstrøm.

Instruktørene har hatt svømmeopplæring for 62 skolestartere på én uke.

– Det er slitsomt. Når du kommer hjem etter trening, spiser du, slapper av litt og så er det rett til sengs og opp igjen neste morgen, sier Stian Nygaard.

Ingrid Nygaard har også vært med som instruktør.

Videre forteller Elvira Åstrøm at det er veldig viktig at de har kontroll, fordi de er i vann hvor det kan skje ulykker.

Tilbake etter en pause

Alle instruktørene startet som assistenter i svømmegruppa i SHIUL. De har sammen holdt svømmeopplæringen gående i sommer. Tidligere har de hatt samme svømmeaksjon i bassenget på Løken i noen år.

– Vi diskuterte mye om vi skulle ha svømmeaksjon under pandemien, og hvordan vi skulle gjøre det. Vi er ganske tett på ungene, så det lot seg ikke gjennomføre. Det er to eller tre kull som ikke har vært gjennom denne uka med svømmeopplæring, sier Ellen Åstrøm.

Selv om det ble en pause under pandemien, synes instruktørene det er veldig fint at de er i gang igjen slik at ungene kan bli mer trygge når de skal bade i sommerferien.